Kitchen stories

Yoghurtmarinerade kycklingspett med sötpotatischips och bönsallad

mars 9, 2015

sötpotatis pommes tzatziki

Mitt huvud snurrar okontrollerat och benpasset jag så länge sett fram emot känns just nu som om att det kommer få utföras på ren vilja, pannbenet gör entré. Min jetlag är helt otrolig, jag som vanligtvis inte har något problem med jetlag – jag har en förmåga att kunna somna precis när som helst, var som helst. Vilket också innebär att jag inte har problem med att somna oavsett tidsskillnad. Men inte denna gång, jag är äldre nu ;p Jag somnade klockan 20, vaknade kl 01. Vaknade kl 04. Kl 05. Kl 06. Och steg upp klockan 07. Godmorgon virrpanna. Men hej måndag, det känns bra- att vara tillbaka. Att klä på sig något mer än en bikini, strumpor liksom – long time no see.

Det är verkligen vår i luften, glädje. Hopp. En anledning till varför vi varje år väljer att åka i slutet på februari, man kan alltid hoppas på ljusare tider när man kommer hem – om inte annat är man reloadad med ny energi för de sista snödagarna. Det fick bli en spontanvägning imorse också, vilket sällan sker. Vad vågen visar är inget mer än en siffra, jag använder sällan måttband heller för den delen. Jag tittar och känner. För egentligen är det det ända som spelar någon roll, hur jag känner mig. Men efter två veckors semester ville jag i alla fall kunna ge ett svar om coach frågar. Vad visade den? Ingen skillnad. Samma siffra som sist – vilket jag också försökte förklara för min syster i Thailand. Två veckor gör ingen skillnad. Möjligtvis på vätskenivåerna, men sällan mer än så. Visserligen har jag tränat efter schemat och ätit med sunt förnuft, men utöver detta har både efterrätter och vin slunkit ner. Sköter du kosten majoriteten av tiden, är det okej att unna sig ibland. Det gjorde nog min kropp gott, chocka kroppen lite.

Samma kväll som vi landade överraskade TiVo oss med nya avsnitt av lördagsfavoriten. Pluras kök Istanbul. Av det jag minns, återigen låg en hinna av sömn över mig även denna kväll, hörde jag något om yoghurt och kyckling. Mitt undermedvetna antecknade och igår till middag var det endast yoghurt och kyckling som cirkulerade i min hjärna. Så så fick det bli. Yoghurtmarinerade kycklingspett med sötpotatischips, bönsallad och tzatziki.

INGREDIENSER (2 portioner)

Yoghurtmarinerad kyckling 

 • 3 kycklingfiléer
 • 1.5 dl lätt yoghurt naturell
 • 1/2 kruka färsk koriander
 • 1.5 tsk rökt paprikapulver (jag rekommenderar rökt, helt otroligt god)
 • 2 hackade vitlöksklyftor
 • salt & vitpeppar

Tzatziki

 • 1 gurka
 • lätt yoghurt alternativt kesella
 • 3 vitlöksklyftor
 • svartpeppar
 • havssalt

Tillbehör

 • 2 sötpotatis (plus olivolja, salt, cayennepeppar)
 • machésallad
 • black eye bönor

kycklingspett bönsallad yoghurtmarinerad kyckling

 

TILLAGNING

Börja med att blanda ingredienserna till marinaden i en bunke, lägg ner kycklingfiléerna hela och täck dem väl. Ställ in bunken i kylskåpet under natten eller i några timmar. Blötlägg också några grillspett (något som alltid är bra att ha hemma).

När du sedan ska tillaga maten så slå på ugnen på 200 grader. Skiva upp sötpotatisen tunt, jag använder en mandolin – bästa köpet! Lägg upp potatisen på en eller två plåtar, på med olivolja, salt och cayennepeppar och ställ in i ugnen. Ta under tiden fram en stekpanna, hetta upp med olivolja och stek kycklingfiléerna hela tills de får en bra yta. Skiva upp kycklingen och spetta upp dem på grillspetten, ta ut sötpotatisen och ta fram ett ugnsgaller (eller plåt). Lägg upp kycklingen, häll över yoghurten som blev över om det finns någon kvar och ställ in i ugnen på 180 grader i ca 15-20 minuter.

Rör ihop tzatzikin och sallad medan kycklingen är i ugnen. Enjoy! Det blev hur gott som helst :)

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply