Health stories, Kitchen stories

Zotter choklad – Bean to bar

juni 11, 2015

zotter choklad zotter

Det här inlägget görs i samarbete med familjeföretaget LINDROOS

Att jag gillar choklad är ett understatement, jag fullkomligt avgudar choklad. Vilket också var den stora anledningen till att jag för många år sedan fastnade i ett sockerberoende som fick mig att flera gånger under natten sträcka mig efter Geishapåsen som ständigt befann sig på mitt nattduksbord. Vilket i sin tur ledde till beslutet att helt och hållet utesluta raffinerat socker. Vissa kan hantera det, andra kan det inte. Jag är en av de sistnämnda. Choklad däremot, görs det emellanåt undantag för. Vanligtvis i sockerfritt format, men ibland vill även jag unna mig en bit eller två. 

De få gånger jag då köper choklad, väljer jag produkter med omsorg. Gärna högkvalitativ choklad, med hög kakaohalt.

Flera gånger har jag av ovanstående skäl kikat på Zotters choklad. För jag gillar även företag med ett tydligt koncept, företag med en historia att berätta. 

Och nu fick jag chansen att prova dem. Chokladen är alltså rättvisemärkt och ekologisk och som Zotter beskriver den själv: Ren choklad utan kompromisser.

I Zotters nära samarbetet med kakaobönderna har deras situation högt prioriterats och ambitionen är att stödja småjordbruk som odlar regionala produkter. Just begreppet Bean to bar innebär att produktionskedjan sträcker sig hela vägen från de råa kakobönorna – fram till färdig choklad. 

Tillverkningen är anpassad efter kakaobönornas egenskaper och odlingsförhållanden.

All den rena, mörka chokladen är även fri från Sojalecitin, och när det används kommer lecitinet endast från kontrollerade ekologiska odlingar som är fritt från genmanipulation. 

sockerfri choklad

Ovanstående choklad är alltså tillverkad på 100 % kakaobönor från Latin-Amerika, sockerfri och vegan. Det var då denna choklad som användes i mina sockerfria rödbetsbrownies.

choklad mörk choklad

Labooko chokladen tillverkas av ursprungsmärkta kakaobönor hämtade från utvalda odlingar i världen, bönan rostas, mals och conchas i Bean to bar fabriken vilket framhäver kakaosortens unika smak.

Den tunna chokladen gjorde sig fint i kakbitarna med chokladfyllning. Eller som tilltugg till ett glas rött ;)

nougat choklad

Här kommer vi till både min och mannens favorit. Där jag givetvis vann slagsmålet om den sista biten. Tanken var att inkludera den i någon delikat efterrätt, men den tog visst slut innan jag kom till skott. 

Zotter erbjuder även handgjorda chokladbitar med en krämig lager-på-lager fyllning. Denna var av smaken Fransk nougat, med en beskrivning som lyder:

Klassisk vit choklad från Frankrike blandad med grovt hackad pistage och hasselnötter och ett lager av hemgjord mandelnougat.
Täckt med mörk mjölkchoklad, 60 %.

Det kluriga med Zotter chokladen är att få tag på den. Vilket gör det hela mer spännande och unikt. Men här hittar ni inköpsställena och bor ni i Stockholm finns de alltså bland annat på Gryningen, Eat! Ekoaffären och Cajsa Warg.

Med det fina omslaget gör de sig finfint som present när man går bort, och framförallt den handgjorda chokladen. Jag hade i alla fall blivit glad. Men jag har å andra sidan en soft spot när det kommer till choklad. 

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply