Kitchen stories

Zucchinilasagne

juni 18, 2014

zucchinilasagneINGREDIENSER

  • 900 g köttfärs
  • 2 stora zucchini
  • 1 knippe salladslök (alternativt gul lök)
  • basilika bladen från en halv kruka färsk basilika
  • 3 vitlöksklyftor
  • salt & peppar
  • kryddor efter smak, jag använde: Umami, paprikapulver, lökpulver
  • 3 msk tomatpuré
  • 500 g mini keso
  • mager gratäng ost
  • 0.5 burk lätt kesella

zuchini

TILLAGNING

Börja med att slå på ugnen på 200 grader. Därefter hackar du löken och steker denna tillsammans med köttfärsen, hacka upp basilikan och dra ner den i stekpannan. Pressa vitlöken över köttfärsen och tillsätt sedan 3 matskedar tomatpuré, salt, peppar och kryddor efter smak. Medan köttfärsen ligger i pannan så hyvlar du zucchinin med en osthyvel – på längden. Har du nu mot förmodan inte en osthyvel (?) så går det lika bra att skära den i tunna skivor. Stek zucchinin i kokosolja eller olivolja och krydda den väl.

Vissa väljer här att inte steka zucchinin innan de läggs i lasagnen, det som då görs är att zucchinin saltas väl så att vätskan ska sugas ut ur zucchinin – jag föredrar dock att steka den innan, dränk den dock inte i olja under stekning! När köttfärsen och zucchinin är färdigstekta så blandar du i en skål 0.5 burk lätt kesella med mager gratäng ost och halva burken mini keso, salta och krydda denna blandning väl.

Smörj en stor ugnsform och börja nu montera lasagnen: Först ett lager köttfärs – ett lager zucchini – och nu ett lager mini keso – ytterligare ett lager köttfärs –  och ett lager zucchini – på detta så häller du sedan över kesella och ostblandningen. Toppa med paprikapulver.

In i ugnen ca 15-20 minuter, helst på grillfunktionen. När den är klar, servera med en sallad och kesella tzatziki.

Smaklig måltid!

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

Smakstommen i kött samt alger upptäcktes 1908 bestå av glutaminsyror, denna smak kom sedan att döpas till Umami – vår femte grundsmak.

Glutamat, eller glutaminsyra, är en vanligt förekommande aminosyra i proteiner. Aminosyror som ligger bundna i proteiner är som regel smaklösa men som fria aminosyror har de flesta dock smak, några är bittra, andra är söta och glutamat har umamismak. Glutamat förekommer naturligt i vissa livsmedel som bland annat fisksås, soja och lufttorkat kött, umami skapar en fyllighet och används främst som smakförstärkare. Jag kan starkt rekommendera Santa Marias Natural Umami – denna kryddar nog det mesta hemma hos mig!

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply Ola oktober 25, 2014 at 12:32 e m

    Tack för din underbara blogg!! Tänkte göra den här lasagnen imorgon, men undrar hur mycket 0,5 burk lättkesella är? Hur mycket innehåller burken alltså? :D Tack igen!

    • Reply matkreation.se oktober 25, 2014 at 1:00 e m

      Nemmen vad roligt! Det borde jag givetvis skrivit ut, en burk är 250 gram. så ca 125 g lätt kesella :) Lycka till!

      • Reply Ola oktober 26, 2014 at 6:06 e m

        Nu har jag testat! SUPERGOD! Tack så himla mycket! :)

        • Reply matkreation.se oktober 27, 2014 at 10:35 f m

          Ååå vad roligt att höra! :)

  • Reply Pumpa lasagne | matkreation.se november 11, 2014 at 9:52 f m

    […] Tisdag morgon och min träningsvärk efter gårdagens pass gör sig ständigt, ständigt påmind. Ett nytt träningsupplägg innebär nya övningar, nya övningar resulterar så fint i en träningsvärk som känns, konstant. Precis som det ska vara med andra ord. Till gårdagens middag slog jag slag i en rätt jag länge velat prova, butternut squash lasagne. Jag har varit skeptisk. Pumpa blir lätt mjuk, och det sista jag ville åt är en – mushig (?) rätt. Men no problem, jag löste det serru. Majsmjöl och ägg. Tisdag innebär Hot Mojo ikväll, eftersom min mamma tyckte det var viktigare att åka bort på jobb än att skjutsa mig till gymmet så får jag helt enkelt åka kommunalt, en resväg som tar på ett ungefär tre gånger så lång tid som mitt träningspass, men inga ursäkter, liksom. Sats på Lidingö ligger med bil 10 minuter ifrån mig, så det är inte det att det är långt bort. Men att åka dit kommunalt? Icke-existerande. Mer eller mindre blir det att gå dit. Tillbaka till middagen, detta är en liten spin på zucchinilasagnen. […]

  • Leave a Reply